пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

ЯК ДОСЯГТИ ЖИТТЄВОГО УСПІХУ

Роботу по формуванню здорового способу життя у Вищому професійному художньому  училищі №5 м.Чернівці  розвивають і вдосконалюють відповідно до вимог, що ставить перед нами сьогодення.

Аріна Євдокименко,
Голова учнівського парламентуВПХУ№5,
учениця ІІІ курсу,
Н.І.Федорук,
Координатор, заступник директора з НВР
Вищого професійного художнього  училища №5 м.Чернівці

ЯК ДОСЯГТИ ЖИТТЄВОГО УСПІХУ

Здоров'я дітей – основа розвитку держави. Молодь часто неграмотна в питанні здорового способу життя. Наркоманія, паління, вживання алкоголю, токсикоманія – часто це вбачається кращим дозвіллям серед певної частини юнаків та дівчат. Тому роботу по формуванню здорового способу життя слід розвивати і вдосконалювати відповідно до вимог, що ставить перед нами сьогодення. Більш того, питання здоров'я населення України в даний час трансформувалися у проблему, яка загрожує національній безпеці держави. Тому в даний час проблема здорового способу життя молоді стала дуже актуальною.
Покращити таке становище можна через застосування нового підходу до формування здорового способу життя, який би ґрунтувався на сучасному підході збереження здоров'я, тобто враховували всі його аспекти. Важливо також, щоб вони опиралися на активізацію участі в даному процесі молоді та дітей. Мова йде про те, щоб не дорослі ініціювали таку роботу, а самі діти та молодь. Саме від їхньої активності й буде залежати успішність поширення формули: "здоровим бути модно, стильно і красиво". А здорова людина – це успішна особистість.
Навчання здоровому способу життя повинно бути системним і повинно сприяти гармонійному розвитку психофізичних здібностей молоді. Саме тому, у своїй діяльності ми  використовуємо проектні технології та активно залучаємо нашу учнівську молодь до участі у різноманітних проектах.
З цією метою з 2011р. була розпочата робота над проектом «Як досягти життєвого успіху», основна ціль якого є формування свідомого ставлення до особистого здоров'я, навколишнього середовища і здоров'я інших людей.
Пріоритетним завданням для нас є вирішення таких питань:
·        приділення уваги активізації здорового способу життя учнів шляхом проведення заходів з питань попередження наркоманії та негативних наслідків вживання наркотиків, алкоголю, запобігання поширенню соціально-небезпечних хвороб, насамперед туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, здійснення інформаційно-просвітницької діяльності серед молоді з питань шлюбних відносин, планування сім’ї, виховання здорової дитини;
·        застосування нових форм роботи з молоддю із використанням ресурсів мережі Inernet, засобів масової інформації, проведення тренінгових занять, онлайн конференцій та ін. з метою утворення можливостей прямого спілкування з провідними спеціалістами, які займаються профілактичною роботою.
·         постійне вживання заходів щодо забезпечення сезонного оздоровлення дітей та молоді, розвитку молодіжного туризму, зокрема, забезпечення повноцінного оздоровлення учнів з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з багатодітних сімей, які навчаються в нашому училищі;
·        залучення учнівської молоді до участі в культурно-мистецьких дозвільних заходах, спрямованих на формування у свідомості молоді притаманних українському народові моральних цінностей, розвитку і підтримки традицій, вшанування сімейних цінностей.
Етапи реалізації проекту:
І етап  - ознайомлення учнів з чинниками здоров’я:
- Загально-училищний західМи обираємо здоров’я!!! представлення міні-проектів (2011-2012 н.р.)
- Зустрічі з представниками партнерських організацій (2011-2015рр.)
- Конкурси малюнків на тему «Здоровим бути модно, стильно і красиво» (2011-2015 рр.)
ІІ етап – відмова від шкідливих звичок:
- Позакласний захід «Куріння шкідливе для здоров׳я! Пам’ятай про це друже!» представлення міні-проектів (2012-2013н.р.)
- Розробка буклетів « Ми за здоровий спосіб життя» (2012-2013 н.р.)
- Загально-училищний захід «Як досягти життєвого успіху» представлення  міні-проектів (2013-2014 н.р.)
- Круглий стіл для учнів з обмеженими можливостями (слабочуючих) «Репродуктивне здоров’я людини» (2014-2015 н.р.)
- Загально-училищний захід:“ Вірус лихослів’я: як вберегтися?” (2015 р.)
- Розробка інформаційних листівок «Вірус лихослів’я» (2014-2015 н.р.)
В результаті підготовки та захисту своїх міні-проектів учні розширили свої знання з даної тематики, стали відповідальніше ставитися до вибору стилю життя та зменшилися прояви негативних явищ в учнівському середовищі.
Однак, зважаючи на те, що загальний стан здоров’я молоді залишається складним, а серед юнаків і дівчат бажання вести здоровий спосіб життя не стало панівним, існує нагальна потреба у зміні підходів до вирішення цих проблем. Тому ми намагаємося  виробити довгострокову стратегію щодо реалізації заходів формування здорового способу життя молоді та впроваджувати цікаві для них проекти  та заходи, проводити пропаганду шкоди куріння, вживання алкоголю, корисності фізичної активності, раціонального харчування, загалом ведення здорового способу життя та запобігання недбалому ставленню до свого здоров’я, зорієнтовуємо свою роботу на профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі як одного з пріоритетних напрямів діяльності. Адже здорові діти успішніші у навчанні, а здобуті уміння допомагають їм досягати успіхів як у навчанні, так і в житті. Слід пам'ятати, що будь-яка робота щодо пропаганди здорового способу життя направлена на вирішення важливого завдання, основна мета якої – збереження майбутнього нації.


4 коментарі:

  1. Відповіді
    1. Найбільше нас зацікавили такі проекти: "Небезпечна смакота", "Новітні технології", "Шкідливі звички", "Успіх і як його досягти"

      Видалити
  2. Які у Вас подальші плани реалізації проекту?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми плануємо виготовити інформаційні матеріали та буклети: "Ми за здоровий спосіб життя", "Людина, яка змінила світ"; провести круглий стіл за участю успішних людей, провести загальноучилищний захід "Ми обираємо здоров'я".

      Видалити