пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ ДО ЗДОРОВОГО ТА АКТИВНОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ЧЕРЕЗ ПРОВЕДЕННЯ РАЙОННИХ МОЛОДІЖНИХ АКЦІЙ

Формування у молоді сталої мотивації до здорового  способу життя та інформаційної компетентності з питань здоров’язбереженння через проведення молодіжних акцій - мета проекту  Запорізького колегіуму "Мала гуманітарна академія".
Гуцман Анастасія,
президент колегіуму, учениця 9 класу
О.Г.Дишлова, координатор,            заступник директора Запорізького колегіуму «Мала гуманітарна академія»

ФОРМУВАННЯ  МОТИВАЦІЇ  ДО  ЗДОРОВОГО  ТА  АКТИВНОГО  СПОСОБУ ЖИТТЯ  ЧЕРЕЗ  ПРОВЕДЕННЯ РАЙОННИХ МОЛОДІЖНИХ АКЦІЙ

Мета: формування у молоді сталої мотивації до здорового  способу життя та інформаційної компетентності з питань здоров’язбереженння через проведення молодіжних акцій.
Завдання:
·  Підвищити  обізнаність молоді про складові здоровя  та засоби його збереження;
·  Показати переваги здорового та активного способу життя;
·  Сформувати сталу позицію щодо переваг здорового способу життя;
·  Навчити методам пропаганди здорового способу життя серед однолітків.
Етапи соціальних здоров’язберігаючих проектів:
1.Засідання ініціативної групи проекту: формулювання мети, завдань та прогнозованих результатів акції; оцінка власного ресурсу та необхідності залучення соціальних партнерів.
2.Робота творчої групи із  змістовного наповнення акції.
3.Работа інформаційного центу з розробки та виготовлення листівок, буклетів, візитівок, присвячених певному напрямку здоровязбереження.
4.Оповіщення молоді  району про місце,час та мету проведення акції.
5.Підготовка волонтерських груп та їх керівників для проведення соцопитування, роботи на етапах акції, розповсюдження друкованої продукції,роботи медіа центру.
6.Інструктивні збори учасників акції.
9.Проведення районної молодіжної акції з пропаганди здорового способу життя.
10.Аналіз соцопитувань, результатів акції, успіхів та проблем.
Здоров'я - це безцінний дар, який дає людині природа. Ми часто розтрачуємо його, забуваючи, що втратити легко, а повернути - майже неможливо. В останні роки люди багато палять та вживають алкоголь, харчуються фаст-фудом, все більше часу проводять біля телевізорів  та комп'ютерів, і все менше рухаються.  Проблема безвідповідального ставлення до здоров’я стає не тільки особистісною, а й загальнодержавною. Якщо своєчасно не мотивувати дітей і молодь до здорового способу життя, не вчити його основ  і не вести інформаційно-просвітницьку роботу, в найближчі часи ми отримаємо 100%-хворе суспільство.
За результатами нашого соцопитування 68% дорослого населення Хортицького району м.Запоріжжя палять, 50% - впевнені, що причинами наявності шкідливих звичок, неякісного харчування (особливо у молоді) є недостатнє інформування, відсутність сталої мотивації та невміння знайти  альтернативу шкідливим звичкам і сумнівним смаколикам; 61% молоді віддають перевагу пасивному дозвіллю, не знаходячи альтернативних занять у спальному районі, позбавленому спортивних комплексів. 
Усвідомлюючи наявність проблеми  вмотивованості молоді району до здорового способу життя, недостатньої поінформованості з питань збереження здоров’я Запорізький колегіум «Мала гуманітарна академія» вже 4 роки реалізує  соціальний проект  “Громаді – здоровий  спосіб життя”. У парку відпочинку «Ювілейний» шкільною спільнотою   проводяться районні акції, присвячені певним аспектам збереження  фізичного та психічного здоров’я. Серед найбільш значущих «Молодь за здоров’я », (спрямована на мотивування до життя  без шкідливих звичок»), «Обираєш здоров’я-вибери продукти», (мотивування до здорового харчування», «Рух-це життя» (практичне представлення альтернативи пасивного  дозвілля», «Стоп насильству!» (мотивування до збереження  та захист психологічного здоров’я).
Розкажемо про акцію «Молодь за здоров’я,або життя  без шкідливих звичок». Завдання проекту: 1) інформувати громаду про негативний вплив паління на здоров’я людини та можливі шляхи позбавлення від тютюнової залежності; 2) презентувати “альтернативи” шкідливим звичкам; 3) об’єднати громаду  у бажанні вести та пропагувати здоровий спосіб життя.
  Для реалізації цих завдань старшокласники організували зустрічі  молоді з представниками облнаркодиспансеру, діячами мистецтва; провели акцію “Міняю цигарку на цукерку”; Данс-марафон на підтримку здорового способу життя, флеш-моб “Ми – за  здоров’я” (на знак об’єднання громади, спрямованої на здоровий спосіб життя).
Проведенню акції передувала ретельна підготовка. Парламентом колегіуму було оголошено набір волонтерів для роботи на різних етапах проекту, проведено практикум “Я – волонтер”, створено данс-команду та організовано технічну підтримку флеш-мобу. Творча команда парламенту працювала над створенням сценарію та технологічної карти проведення  акції. Інформаційні листівки та буклети  (“10 кроків до здоров’я”, “Тютюнова залежність – крок до смерті”, “Як позбавитися тютюнової залежності”) були розроблені учнями під керівництвом вчителя біології, а технічну частину виготовлення  друкованої продукції здійснено учнями інформаційно-технологічного профілю. Для розповсюдження листівок та буклетів було створено три групи учнів-волонтерів. Для проведення акції   “Обміняй цигарку на цукерку” було набрано групу старшокласників, які пройшли тренінг з інтерактивного спілкування з різними категоріями громади.
 Стрижневою подією акції  став данс-марафон “Ми – за  здоров’я”. До участі були запрошені команди всіх шкіл  району. Для них були проведені збори та навчальні тренування. Оцінювали данс-марафону - керівники танцювальних клубів району.
На завершальному етапі проекту  проведено районну акцію, в ході якої: роздано 400 буклетів та 350 листівок;  надано 31 консультацію для осіб, бажаючих позбавитися тютюнової залежності; обміняно 121 цигарку на цукерки; 12 данс-команд шкіл району виступили під гаслом “Ми – за  здоров’я. Альтернатива – є! ”, 580 представників громади стали учасниками флешмобу “Ми – за  здоров’я”.
За результатами  опитування після проведення районних акцій 81% старшо-класників колегіуму  і більше  50% старшокласників району мають сталу мотивацію на здоровий спосіб життя і готові вести роз’яснювальну роботу серед однолітків.
При оцінці результатів проекту старшокласники відзначили, що в акціях їх приваблюють різноманітні активні форми (флеш-моби, данс-марафони, квести, турніри), пов’язані з доступним інформуванням. Зростання інтересу молоді району до акції простежується і у кількісних показниках: у першій акції взяли участь 283 учні, а в останній близько 1000.

Немає коментарів:

Дописати коментар