четвер, 5 лютого 2015 р.

Здоровий спосіб життя - вибір сучасної учнівської молоді

Просвітницька та психологопрофілактична робота у НВК "Берегометська гімназія" Вижницької районної ради Чернівецької області у широкому значенні спрямована  спрямована на формування здорового способу життя.

                                                                                                  Стефанчук Ольга,
голова шкільної учнівської ради,
учениця 10 класу
С.В.Гаджа,
координатор, педагог-організатор
НВК «Берегометська гімназія»
Вижницької районної ради,
Чернівецька область

«Здоровий спосіб життя – вибір сучасної учнівської молоді»

Сьогодні життя визначає одним із пріоритетних напрямків діяльності навчальних закладів освіти формування у дітей та підлітків цінності здоров’я, здорового способу життя як основи успіху та самовдосконалення особистості.
Наша держава на найвищому рівні визначає, що кожна шоста дитина в Україні народжується з відхиленнями у здоров’ї, а за час навчання школярі втрачають щонайменше третину свого здоров’я: погіршується зір, слух, постава; зростає кількість випадків невротичних розладів, захворювань травної системи тощо.
Така ситуація викликає занепокоєння, оскільки здоров’я молодого покоління є фундаментом його подальшого благополуччя в житті, запорукою конкурентноспроможності на ринку праці, а здорова молода особистість – запорукою стабільного розвитку нашої країни.
Отже, формування належного ставлення до власного здоров’я важливо починати зі школи, бо це єдина структура, через яку «проходить» все населення країни, а навчально-виховний процес – цілеспрямований, систематичний і керований, за допомогою нього можливо створити умови для його збереження та укріплення.
Лідери   учнівського самоврядування НВК «Берегометська гімназія» працюють над низкою проектів різних напрямків, та  на сьогодні проект «Здоровий спосіб життя – вибір сучасної учнівської молоді» є найактуальнішим.
Мета даного проекту:
      заохочення  дітей та підлітків до
занять спортом
      збереження та укріплення свого фізичного та
психічного здоров’я
      ведення правильного режиму дня
       активного змістовного відпочинку
      відмови від шкідливих звичок
Шляхи реалізації  проекту:
      робота спортивно-оздоровчого центру, 
      проведення конкурсів малюнків, плакатів та фотографій
«Наше здоров’я – у наших руках», «Ми – за здоровий спосіб життя»;
       активне впровадження програми «Рівний – рівному», практичне
 використання усіх знань, умінь і навичок,які вона розвиває;
      організація та підготовка шкільної агітбригади
 «Молодь обирає здоров’ я»;
      участь у спортивних конкурсах, рухливих іграх,
 круглих столах, лекціях
 «Шкідливі звички серед нас», «Життя на роздоріжжі»
      зустрічі з медичними працівниками, правоохоронними
 органами та працівниками МНС,
      проведення гри «Зірниця»;
      проведення тижнів  знань безпеки життєдіяльності, уроків з основ здоров’я, де учні отримують знання з питань догляду за власним організмом,
вчаться правильно планувати свій день, щоб максимально зберегти та зміцнити власне здоров’я.
Просвітницька  та психологопрофілактична робота у гімназії у широкому значенні спрямована  спрямована на формування здорового способу життя у всіх сферах життєдіяльності молоді. Здоровий спосіб життя розглядається, як стан духовного, психічного, фізичного і соціального розвитку, що має безперечну соціальну цінність і користь для кожного школяра.
У вузькому значенні – це робота з певних проблем: наркоманії, ВІЛ СНІДу, насилля, суїциду, алкоголізму, девіантної поведінки, неврозу, навичок комунікації, розвиток особистості, формування лідерських якостей, знань прав; соціальних гарантій у забезпеченні здоров'я тощо.
Учні знають  як проводити час з користю для себе.
Ведуться дослідження про цілющі властивості лікарських рослин, які зберігають наше здоров’я, зокрема   калину, презентували на районному Фестивалі чаю.
Здатна знімати стреси, тонізує та піднімає рівень працездатності, допомагає розслабитись музична терапія, якою  учні гімназії займаються з великим задоволенням. Адже вона   знімає стреси, піднімає настрій та має терапевтичний вплив.
Видатний педагог К.Д. Ушинський зазначив: «Дайте дитині трохи порухатися, і вона знову подарує вам 10 хвилин уваги, а десять хвилин жвавої уваги, якщо ви зуміли їх використати, дадуть вам більше, ніж цілий тиждень напівсонних занять».
Проект довготривалий і передбачає наступні кроки реалізації, а це:
o   дні, тижні здоров’я та профілактики шкідливих звичок;
o   колективні творчі справи; конкурси малюнків, творів;
o   родинні свята та свята здоров’я;
o   екскурсії та походи по рідному краю;
o   години спілкування на свіжому повітрі;
o   використання елементів народної педагогіки (прислів’я, приказки, народні рухливі ігри, фізична культура козаків тощо);
o   співпраця з батьками учнів з питань формування культури їхнього здоров’я та здоров’я їхніх дітей (профілактичні консультації, тематичні колективні та індивідуальні бесіди, лекторії, круглі столи, тренінги, зустрічі з медиками, психологами, юристами, пожежниками, інспекторами дорожнього руху).
 «Здоровими бути, щасливими жити
 Життя своє кожен день творити
  Мислити, діяти, вчитись і вчити
  Націю здорову українців відтворити!»
  Під таким девізом   шкільна агітбригада «Вітаміни» пропагує  і закликає всю учнівську молодь  слідкувати за своїм здоров’ям, мати охайний, бездоганний вигляд, не мати шкідливих звичок, вести здоровий спосіб життя.
Є певні результати. У рамках Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я»  команда «Вітаміни» нагороджена дипломом І ступеня (нак.09-17 від 30. 09. 14 року м. Київ, 2014 ).


Немає коментарів:

Дописати коментар