понеділок, 2 лютого 2015 р.

МИ ОБИРАЄМО ЗДОРОВ’Я

Формування в учнівської молоді ставлення до власного здоров’я як до найвищої людської цінності – одне з основних завдань Міністерства з питань спорту та здорового способу життя парламентсько-президентської республіки «КРОК» Колінковецького ЗНЗ І-ІІІ ступенів.




Марина Ілащук,
лідер парламентсько-президентської республіки «КРОК»,
учениця 10 класу,
Олена Тарасівна  Когут,
координатор, педагог-організатор 
  Колінковецького ЗНЗ І-ІІІ ступенів
Хотинського району
Чернівецької області

МИ ОБИРАЄМО ЗДОРОВ’Я
           Формування в учнівської молоді ставлення до власного здоров’я як до найвищої людської цінності – одне з основних завдань Міністерства з питань спорту та здорового способу життя парламентсько-президентської республіки «КРОК» Колінковецького ЗНЗ І-ІІІ ступенів. Міністерство з питань спорту та здорового способу життя шкільного самоврядування сприяє вихованню фізично здорової особистості, пропаганди здорового способу життя, підтримки фізичних і моральних здібностей учнів на належному рівні.
З кожним роком збільшується кількість чинників, які негативно впливають на учнівське життя та здоров’я. Відомо наскільки шкідливим є вживання тютюну, алкоголю й наркотиків. Тому ми вирішили реалізувати проект «Ми обираємо здоров’я» з метою популяризації та пропаганди серед молоді здорового способу життя, запобігання негативним проявам у молодіжному середовищі, формування у свідомості молодого покоління розуміння важливості ведення здорового способу життя виявлення та підтримка талановитої молоді.
 Формування інтересу учнів до власного здоровя, стійкої потреби і бажання турбуватися про нього ми забезпечили виконанням взаємопов’язаних вимог. По-перше, ми залучили учнів до різноманітних видів здоров’язберігаючої діяльності, виконуючи які, вони набували навичок взаємодії, спілкування, взаємонавчання, пошуку шляхів покращення здоров’я: працює агітбригада «Альтернатива», проводяться спортивні свята, Дні здоров’я, туризму, співпраця із Фондом Братів Кличків, Фундацією «Кока-Кола», участь у проекті «Клич друзів – граймо разом!», успішна участь у екологічному міжнародному конкурсі «Eco Picture Diary 2014» та ін. Саме Олімпійський тиждень, який проводиться у нашому закладі на початку вересня  – це шлях до здорового способу життя! Адже, всім відомо, що здоров’я найдорожче для людини. Благодійна організація «Фонд Братів Кличків» реалізувала низку соціальних проектів, що були спрямовані на популяризацію здорового способу життя, сприяння розвитку спорту, підтримку талановитої молоді та проведення інформаційно-просвітницьких кампаній та працює з дітьми шкільного віку, студентами та молоддю, яка прагне досягти успіху в житті. Результатами цієї роботи стали відомі проекти, один з яких - створення мережі дитячих спортивних майданчиків по всій Україні «Клич друзів - граймо разом!» –  серед переможців є і наш заклад. На території Колінковецького ЗНЗ І-ІІІ ступенів встановлено сучасний спортивний майданчик, де діти села Колінківці можуть займатися спортом та розвиватися фізично. За здоровий спосіб життя агітує наша шкільна агітбригада «Альтернатива», яка чотири роки поспіль (2010-2014рр.) захищала честь Чернівецької області на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Молодь обирає здоров’я», який проходив у місті Одесі та Києві. Використовуючи агітбригаду як метод пропаганди здорового способу життя, учасники агітбригади виступали не тільки в школі, а й у літніх оздоровчих таборах. У своїх текстах вони не тільки говорять про переваги здорового способу життя, а й показують ці переваги своїм зовнішнім виглядом, своїми вчинками.

По-друге, в школі організовано навчання самих лідерів та учнів школи рефлексивній діяльності, що потребує від них постійного спостереження за собою, своїми діями, фізичним та психологічним станом. Цей напрям роботи спрямований на те, щоб захопити дітей пізнанням потенціалу свого здоровя, допомогти кожному повірити в себе та свої сили, викликати в них потребу в самовдосконаленні. Найкраще навчання рефлексивній діяльності здійснено в процесі тренігових вправ, які дають можливість перебудувати неадекватну самооцінку підлітків, сформувати в них внутрішню потребу до самовдосконалення. До прикладу: впровадження в  шкільному середовищі  інтерактивного комунікативного інструменту з питань репродуктивного здоров’я – «Маршруту Безпеки», націленого на профілактику ВІЛ/СНІДу та ІПСШ серед молоді. «Маршрут Безпеки» поєднує ряд комунікаційних та тренінгових напрацювань з інтерактивними іграми в рамках мобільного заходу. Це мандрівка найважливішими питаннями репродуктивного здоров’я та сексуальності. Основний набір складається з п’яти станцій, на кожній з яких висвітлюється актуальна тема з життя молоді. Теми, які висвітлюються в «Маршруті Безпеки», допомагають пов’язати власні життєві ситуації та досвід учасників з особистим ризиком інфікування ВІЛ та ІПСШ.
Популяризація навиків здорового способу життя в школі здійснюється нами  у соціальних мережах. Ми створили групу «Команда «Альтернатива» Ми обираємо здоров'я». Ми вибрали здоров'я!!!!! А що вибрав ТИ? Це спільнота здорових людей, які не тільки вміють берегти та цінувати здоров'я, а ще й пропагують здоровий спосіб життя! Ми хочемо показати, що шкідливим звичкам є альтернатива - спорт, наука, творчість! Тут ми спілкуємося із однодумцями, проводимо різні анкетування щодо здорового способу життя. Залучаємо батьків, громадськість до вирішення питань підвищення ролі здорового способу життя у суспільстві, навчальному закладі, колі ровесників. На нашу думку, таке спілкування дає позитивні зміни у знаннях, уміннях і ставленні учнів до здорового способу життя.
Підвищенню рівня самосвідомості та саморегуляції підлітків сприяли завдання, спрямовані на аналіз власних вчинків, виявлення особистого уміння самостійно знаходити причини своїх невдач та нездоров’я, робити практичні висновки. Отримані протягом навчання уміння і навички у подальшому самостійному житті допоможуть випускникам вирішувати проблеми самозбереження здоровя. 







9 коментарів:

  1. На прикладі Колінковецького НВК ми простежуємо комплексний підхід до формування засад здорового способу життя в учнівської молоді, в якому провідна роль належить саме учням! Як результат - чисельні перемоги, надзвичайно різноманітне шкільне життя, а головний результат - молодь, яка свідомо ставиться до власного здоров`я і здоров`я оточуючих! УСПІХІВ ВАМ у подальшій роботі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже дякуємо за приємні слова!!! Спільними діями вчителів та учнів ми робимо одну справу - виховуємо відповідальне ставлення до збереження та якісне покращення здоров'я.

      Видалити
  2. Запрошуємо долучитися до спільнота здорових людей, які не тільки вміють берегти та цінувати здоров'я, а ще й пропогандують здоровий спосіб життя у соціальній мережі! http://vk.com/komanda_alternatyva

    ВідповістиВидалити
  3. Добре, що заохочуєте молодь з усіх інформаційних сторін!

    ВідповістиВидалити
  4. А які ідеї чи проекти, подані на блозі, Вам сподобались? Чи можливо Ви заплануєте організувати в своєму закладі?

    ВідповістиВидалити
  5. Проблема актуальна. Матеріал цікавий.

    ВідповістиВидалити
  6. Нам сподобався ваш комплексний підхід, спробуємо вас наслідувати.

    ВідповістиВидалити