понеділок, 2 лютого 2015 р.

Молодійська ЗОШ І – ІІІ ступенів – школа сприяння здоров’ю

Проект « Молодійська ЗОШ І – ІІІ ступенів – школа сприяння  здоров’ю» Чернівецької області впроваджується з 2011 року.

Іван Лодба,
                                            заступник голови шкільної учнівської ради,
                                                               учень 10 класу;
                                            Світлана Степанівна Скаловська,
                                            координатор, педагог – організатор
                                            Молодійської школи І – ІІІ ступенів
                                             Глибоцького району Чернівецької області


       «Молодійська ЗОШ І – ІІІ ступенів – школа сприяння здоров’ю»
Мета проекту: пропагування здорового способу життя шляхом підвищення рівня обізнаності молоді та посилення інформаційно-просвітницької, освітньо - профілактичної роботи з учнівською молоддю.
Постановка завдань:
·        всебічний розвиток індивідуальності дитини на основі виявлення її задатків і здібностей, формування інтересів, потреб, збереження і зміцнення морального і фізичного здоров’я учнів;
·        створення здорового середовища, спрямованого на зміцнення здоров’я  і формування навичок санітарно – гігієнічної культури;
·        підвищення екологічної культури суспільства ( односельчан) і учнів;  інформування про недотримання екологічних норм та негативний вплив на стан навколишнього природного середовища;
·        ознайомлення з традицією та з  особливостями  українського національного харчування.
Етапи реалізації:
Проект « Молодійська ЗОШ І – ІІІ ступенів – школа сприяння здоров’ю» впроваджується з 2011 року.
1 вересня 2011 року відкрила двері сучасна нова школа з  просторими класами , 2 комп’ютерними  класами, великим спортзалом, учні та працівники школи мають змогу залишати в гардеробі верхній одяг, перевзуватися у змінне взуття. В основу діяльності Молодійської школи покладено єдиний освітній та оздоровчий системно-комплексний підхід, який полягає у навчанні всіх учасників навчально-виховного процесу основам здорового способу життя, збереженню фізичного та психічного здоров’я,  формуванню здорового життєвого стилю, особистісній компетенції з питань збереження і укріплення здоров’я, культури здоров’я. Виходячи з умов навчання та стану здоров′я після проведення медичного обстеження та анкетування учнів виникла ідея проекту. Визначили  мету, поставили конкретні цілі та завдання. Планом роботи над проектом передбачається розподіл на групи,  виконання доручень,  прогнозування результатів, звітність груп про хід роботи, контроль та управління процесом.
В ході роботи над проектом в учнів народжуються нові  ідеї, якими ми доповнюємо нашу діяльність .
       У рамках проекту учнями та вчителями були представлені презентації, проведені тренінгові заняття, конкурси, організовані трудові десанти, було озеленене шкільне подвір’я. З метою пропаганди  традиційних українських страв  проводяться шкільні ярмарки. Учні  неодноразово є переможцями районних, обласних та Всеукраїнських конкурсів.
    Цей проект сприяв виникненню ідей інших проектів.  Проект «Масова культура»  мав за мету охарактеризувати основні психологічні характеристики масової комунікації; пояснити сутність «масової культури», показати яку роль вона відіграє в житті суспільства, і який  має вплив на молодь; виховувати в учнів почуття міри та вибір  потрібної інформації. Актуальність даної теми полягає у тому, що масова культура в наш час має великий вплив на людину: реклама, телебачення, література, радіо, інтернет  формує сприйняття світу людиною і суспільством у цілому.                                                     Довготривалий проект «Сад випускників » у Молодійській школі продовжується і набув загально сільського звучання: він росте, дарує радість від краси цвітіння навесні і корисні плоди по осені не тільки учням, а й всім жителям села. А ще моральне задоволення від спільної справи, духовний звязок поколінь. Все це сприяє моральному здоров’ю учнів.
У проекті «Школа майбутнього» одним із пунктів  учні запропонували: здоровий спосіб життя: у наш час спорт є одним із найкращих способів зміцнити здоров’я та додати енергії, тому ми вирішили, що спортзал з різними тренажерами повинен використовуватись не тільки під час уроків, а і в позаурочний час.
Особливий день в нашому закладі – 1 грудня. Учні 9 -А класу  та гуртківці «Вишиванки» разом з класним керівником Радовою О. І. виготовили  червоні стрічки - символи боротьби зі СНІДом для всієї школи, також випустили газету «Надія є!». Учням школи було запропоновано створити колективний плакат «Серце друга», де мали змогу висловити підтримку людям, які живуть з ВІЛ – інфекцією. 
Сподобалась учням робота над створенням колективного плакату «Я обираю здоровий спосіб життя». Учні намалювали або підібрали  фотографії та малюнки, які демонструють значення ведення здорового способу життя, прокоментувати свій вибір та прикрасили ними «Дерево життя». Багато інформації учні отримали під час круглого  столу  «Чому хворіють українці. Найпоширеніші хвороби та як зменшити ризик захворюваності». Свої дослідження учні виклали у формі друкованих матеріалів,  презентацій, провели   акції «Ми обираємо здоров’я».                            
Висновки і перспективи подальшої реалізації проекту: Наш вибір – здоровий спосіб життя та розвиток  здоров'язбережувальних компетентностей учнів та дорослих, які пов'язані з готовністю вести здоровий спосіб життя у фізичній, соціальній, психічній та духовній сферах.

1 коментар:

  1. Іване, а які Ваші подальші плани втілення ідеї школи сприяння здоров`ю у Вашому навчальному закладі?

    ВідповістиВидалити