понеділок, 9 лютого 2015 р.

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА КРАСИ І ЗДОРОВ’Я

Формування вміння визначати раціональний режим харчування підлітка - мета проекту Сокирянського вищого професійного училища м. Сокиряни, Чернівецької області

Євгеній Ткач,
Голова учнівського парламенту,
учень ІV курсу,
Т. Б. Черній,
координатор,викладач хімії
Сокирянського вищого професійного училища
м. Сокиряни, Чернівецької області

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА КРАСИ І ЗДОРОВ’Я
Мета проекту :
Ø       формування вміння визначати раціональний режим харчування підлітка, прищеплювати принципи здорового способу життя і раціонального харчування;
Ø       формувати культуру здорового способу життя та необхідність збереження  власного здоров’я.
Завдання проекту:
Ø       опрацювати теоретичний матеріал з даної теми;
Ø       підготувати й провести лекції, виступи агітбригади, провести акетування з метою використання принципів здорового життя і раціонального харчування;
Ø       виготовити буклети, таблицю-пам’ятку «доцільного і небажаного поєднання харчових продуктів»;
Ø       встановити позитивні та негативні аспекти вживання швидкої їжі.
Ø       розкрити правдиву інформацію про сутність швидкої їжі.
Ø       довести експериментально, що хімічний склад цих продуктів дійсно не відповідає нормальному фізіологічному розвитку людини;
Ø       розробити рекомендації щодо правильного харчування.
Етапи реалізації проекту
Ø       пошуково-аналітичний;
Ø       теоретично-продуктивний;
Ø       основний;
Ø       підсумково-узагальнюючий.

Виклад основного матеріалу
Кількісні та якісні показники
Результат
6. Чому діти так люблять сухарики, чіпси?
Е-621-«глутамат натрію»
Викликає харчову залежність.
8. Позитивний та негативний вплив фаст – фуду на організм людини.
Хімічний склад фаст-фудів
Є причиноє різноманітних захворювань.
9. Анкетування учнів училища.


10. Визначення консервантів у картоплі «Фрі».

Поява плісняви у банці з картоплею домашнього приготування, а у банці з картоплею «Фрі» ніяких змін не відбулося.
Картопля «фрі» містить консерванти у великій кількості.

11. Визначення складу та якості вуличного біляша





50% - соя;
18% - м'ясо;
7% - цибуля;
6% - кістки та хрящі;
19 % - невідомі інгредієнти.

В результаті дослідів ми виявили, що вміст м’яса не відповідає нормі (25-30% - стандарт), використовуються невідомі та небажані інгредієнти у надто великих кількостях.
12. Визначення якості олії, в якій смажать біляші.







Йодне число (Й. ч.)  =171,315(при нормі 119-144)

Олія, яка використовується для смаження біляшів, має низку дефектів: йодне число завищене, сторонній присмак, темний колір, що вказує на її низьку якість та багаторазове використання, що спричиняє утворення канцерогенів.
Висновки і перспективи подальшої реалізації
Результатами цього проекту стала зміна ставлення учнів до власного здоров’я, пропоганда й утвердження раціонального та збалансованого харування в житті підлітків. Розроблене та впроваджене в їдальню навчальних закладів м. Сокиряни перспективне меню учнів з урахуванням денного раціону підлітка, калорійності та доцільності поєднання харчових продуктів. Виданий наказ про заборону поширення чіпсів, сухариків, фаст-фудфів на тереторії навчального закладу.
Інформація з даного проеку використовується на уроках , при проведенні позакласних заходів, виховних годин.
За темою роботи написана стаття до училищної газети «Наш вибір», поради щодо правильного харчування висвітлені у районній газеті «Дністрові зорі», розміщена інформація про проект на сайті Сокирянського ВПУ, виготовлено  буклети «Харчування – основа повноцінного життя», «Харчові добавки в продуктах харчування», таблицю-пам’ятку «Доцільне і небажане поєднання харчових продуктів».


3 коментарі: