пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

Найбільше щастя в житті - здоров'я

Одне з важливих завдань Великокучурівської ЗОШ І-ІІІ ст. Сторожинецького району Чернівецької області - виховати фізично, морально, духовно здорову людину.

Михайло Лакуста,
голова навчальної комісії учнівського самоврядування,
учень 10 -А класу,
Л.В.Шкробанець,
координатор, учитель біології
Великокучурівської ЗОШ І-ІІІ ст.
Сторожинецького району
Чернівецької області

ТЕМА ПРОЕКТУ:
"Найбільше щастя в житті - здоров'я"

МЕТА:
Мотивувати учнів до свідомого ставлення до власного життя та здоров'я; сприяти активній пропаганді здорового способу життя, запобіганню та профілактиці  шкідливим звичкам;  виховувати почуття відповідальності за власне здоров'я.
ЗАВДАННЯ:
·                   формування у школярів, педагогів, батьків відповідального ставлення до  власного здоров'я та здоров'я оточуючих;
·                   набуття та засвоєння дітьми та молоддю нових знань про здоровий спосіб життя;
·                   удосконалення  системи роботи з питань профілактики шкідливих звичок;
·                   допомагати у проведенні спортивних змагань, виховних заходів, екскурсій...
·                   розкривати нові таланти серед школярів та сприяти їх нормальному розвитку.
АКТУАЛЬНІСТЬ:
Справедливими є слова: "Гроші втратив - нічого не втратив, час втратив - багато втратив, здоров'я втратив - все втратив".
Одне з важливих завдань сучасної школи - виховати фізично, морально, духовно здорову людину. Адже  стан здоров'я учнів у школі свідчить - що є серйозні проблеми. Зміни, зумовлені розвитком науково-технічного прогресу, негативно вплинули на здоров'я, особливо  дітей (хвороби  серця, постави, зору, ожиріння та ін.). Також серед молоді прийнятним є вживання сигарет, алкоголю;  поширення хвороб, що передаються статевим шляхом.  Тому виникла потреба реалізувати проект "Школа сприяння здоров'ю", з метою виховання у молодого покоління здорового способу життя і вмінням робити правильний вибір...
Реалізація проекту здійснюється  шляхом організації таких видів діяльності:
·                   освітньо-виховної (проведення тижнів здоров’я, виховних справ, бесід, тренінгів, конкурсів, екскурсій);
·                   пропагандистсько - просвітницької (випуск стінгазет, буклетів, виступи екобригад);
·                   дослідницької роботи учнів ( проекти ).
Людина сьогодні звикла сподіватися не на захисні сили свого організму, а на могутність  медицини. Академік Амосов стверджував: "Щоб бути здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх не можна нічим."
Моніторинг стану здоров'я учнів школи (проект учнів 10-х кл.) за останні 4 р. показує, що кількість дітей у спеціальній та підготовчій групах не зменшується.  Результат свідчить, що 40% школярів  мають проблеми зі здоров'ям.
Наприклад, у 2014-2015 н.р. учнів - 630.
Основна група
Підготовча
Спеціальна
Повне звільнення
385 уч.
170 уч.
76 уч.
3 уч.
Що ж робиться у нашій школі, щоб школярі розвивалися фізично і духовно? Вчителі через уроки фізичної культури, основ здоров'я, біології , Захисту Вітчизни, гуманітарних дисциплін формують культуру здоров'я у наших вихованців. Життєвих премудростей діти навчаються, беручи участь в учнівському самоврядуванні школи.
Досконала організація навчальної праці на уроках продумана й майстерно реалізована, гнучка та різноманітна, динамічна та емоційна. Це допомагає успішному навчанню, створенню на уроках атмосфери співробітництва, яка допомагає дитині зберегти здоров'я. Розроблені комплекси вправ для зняття втоми на уроках, фізкультхвилинки, вправи для корекції постави, зору.
Позакласна робота з питань пропаганди здорового способу життя проводиться згідно плану роботи школи, зокрема за такими розділами:
- "Заходи по дотриманню ТБ і санітарно-гігієнічних норм";
- "Організація правового виховання, профілактика правопорушень";
- "Військово -патріотична, спортивно-масова роботи";
- "Екологічне виховання".
Цікаво та змістовно проходять у школі тижні здоров'я, дні цивільного захисту.
Під час яких проводяться вікторини, конкурси стінгазет, малюнків, практичні вправи з надання першої медичної допомоги, евакуації з школи...
У рамках тижня здоров'я відбувся виховний захід: " Що обрати куріння чи здоров'я?"
Традиційним та захоплюючим є проведення спортивних  конкурсів:  "Козацькі забави" (10-11к.), (до Дня захисника Вітчизни),  "Нумо дівчата" (10-11кл.), Армреслінг (9-11кл.), Шахмати (5-11кл.)
Учнями старших класів здійснений дослідницький проект  "Сучасні проблеми паління, вживання алкоголю у молодіжному середовищі", метою якого було з'ясувати наскільки учні 7-11кл. "зв'язані" з цими шкідливими речовинами та виявити причини вживання.  Анкетування учнів показало, що у школі палять постійно - до 10 учнів, щодо вживання алкоголю - немає таких, які вживають алкоголь постійно.
Також слідкуємо за дотриманням учнями правил особистої гігієни (в цьому допомагає медсестра школи), чистотою у класних приміщеннях та їдальні.
У   жовтні місяці учнівське самоврядування провело конкурс на краще озеленення класу.
У квітні - травні  традиційно проводимо  трудові десанти з благоустрою шкільної території( насадження квітів, кущів, прибирання).
У пришкільному таборі "Сонечко"  відпочивають школярі, учні 10 -х кл. виступають в ролі "вожатих". Кожен день табору особливий - день туризму, день здоров'я, моди, караоке...  У минулому році провели екскурсії до м.Яремче (7-А кл.), Вижницького  національного природного  парку, урочища "Протяте каміння" (8-мі кл.), "Джуринського  водоспаду"(9-Акл.). А учні 7-8 кл. піднялись на   г. Говерлу  в Карпатах з вчителем географії Козоглодюк М.М.
Пропаганді здорового способу життя сприяють вчителі фізичного виховання  Солоненко М.І.та Цюрупа С.С., керують спортивними гуртками та секціями:
·        "Настільний теніс" (10-11кл.) У районних змаганнях І місце отримали Тивилюк В., Столярчук О., Унгурян О.
·        "Влучний стрілець", "Юний стрілець", "Волейбол".
Результативність районної спартакіади 2014-2015 н.р.:
·        І місце з шахів вибороли учні 9-10кл .Лакуста М., Овочук І., Костеняк К.
·        ІІ місце команда юнаків 9-11кл. з футболу.
У обласних змаганнях з з шахів ІІ місце - Лакуста  М.
Гарні результати мають учні , які відвідують гурток "Спортивний туризм" від Сторожинецького ЦДЮТ . Роботою гуртка вже 7 р. керує вчитель географії М.М.Козоглодюк.
У Чемпіонаті Чернівецької області зі спортивного орієнтування "Підсніжник" 2014р.  І-ІІ місце Павловська М., з велосипедного туризму - І місце Павловський О. (11-А кл.)
Людське життя та здоров'я - найбільші людські цінності. Чим раніше закласти в людині навики здорового способу життя, тим легше їй буде у зрілому віці. Те здоров'я, яке закладено до 20–річного віку, в період формування  організму, збережеться на все життя. Звичайно, якщо його свідомо не руйнувати.


2 коментарі:

  1. Дослідницький проект "Сучасні проблеми паління, вживання алкоголю у молодіжному середовищі". Як ви завершили своє дослідження?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Кінцевим результатом роботи була створена презентація, яку представили учням 8-11 класів.

      Видалити