пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

ПРОБЛЕМА КУРІННЯ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ

Дослідити поточний стан проблеми - мета проекту Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №65 Запорізької міської ради



Марченко Даніїл,
Голова учнівського самоврядування школи,
Учень 11 класу;
С. О. Розсохач,
координатор, учитель географії
Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №65
Запорізької міської ради
(Запоріжжя)

ПРОБЛЕМА КУРІННЯ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ

Актуальність проблеми: Куріння - соціальна проблема суспільства, як для тих хто палить, так і для тих,хто не палить. Для першої - проблема кинути палити, для другої - уникнути впливу кращого суспільства і не «заразитися» їх звичкою, тим самим зберегти своє здоров'я.
Об'єкт дослідження: Куріння в суспільстві.
Предмет дослідження: Згубний вплив куріння на молодь і куріння серед підлітків.
Мета роботи: Дослідити поточний стан проблеми.
Методи дослідження: аналіз інформації.

         Куріння вбиває кожну шосту людину в світі, і при збереженні нинішньої структури споживання тютюну близько 500 мільйонів живучих у цей час людей можуть зрештою загинути. Більше половини цього числа - підлітки і діти.
Саме діти - основні потенційні жертви куріння тютюну. Для того, щоб успішно протидіяти поширенню тютюнопаління серед учнів, вчителю, необхідно добре уявляти собі причини, які спонукають підлітка курити, розуміти, яке місце займає ця звичка в структурі особистості підлітка, яке бачення самими учням цієї шкідливої звички.
В цілому 59% підлітків сказали про те, що хоча б раз в житті спробували курити. Найбільш висока частка курців серед підлітків старшого віку. 50% юнаків і дівчат у віці від 15 до 17 років.
Більшість підлітків, що мають досвід куріння сигарет хоча б раз у житті, мотивували свої спроби курити цікавістю і бажанням спробувати нове (43%). На прямий вплив інших підлітків (тиск однолітків) як на причину куріння вказали 9% підлітків, однак, на непрямий вплив послалися 20%, сказавши, що спробувати сигарету їх спонукало та обставина, що їхні друзі курили, і вони закурили "за компанію".
Трохи більше половини підлітків, що мають досвід куріння, вважають, що їхні батьки знають про те, що вони курять. 82% підлітків зазначили, що батьки говорили з ними про шкоду куріння і просили не палити.
Куріння підлітка - один із симптомів розладів в процесі його особистісного самовизначення. Тому пильної уваги потребує саме ця проблема, а не куріння саме по собі.

Шкода від куріння
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щороку в світі від куріння помирає 5,4 мільйона осіб. До 2030 року ця цифра перевищить 8 мільйонів смертей, причому більше 80% асоційованих з тютюном смертей відбудуться в країнах, що розвиваються. У XX столітті тютюнова епідемія вбила 100 мільйонів чоловік, а протягом XXI століття вона вб'є 1 більйон чоловік.
Систематичне поглинання невеликих доз нікотину викликає звичку, пристрасть до куріння. Кожна викурена цигарка скорочує життя людини на 14 хвилин.
Фахівцями підраховано, що 1 - 2 пачки цигарок містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує тільки те, що ця доза вводиться в організм поступово і частина нікотину нейтралізує формальдегід - інший отрута, що міститься в тютюні.
До складу тютюнового диму входить близько 3000 хімічних речовин, здатних пошкоджувати живі тканини. Особливо слід відзначити: тютюновий дьоготь, який утворюють смоли і споріднені з ними сполуки; нікотин; високотоксичні з'єднання і гази: окис вуглецю, аміак, синильна кислота; окису азоту та інші.
Куріння скорочує очікувану тривалість життя на 5-7 років у порівнянні з некурящими людьми, змінює колір обличчя, сприяє передчасній появі зморшок. У курця жовтіють зуби, з рота з'являється неприємний запах, грубіє голос. Від речей кращого людини постійно пахне тютюном.
Найбільш завзяті курці, як правило, помирають від хвороб, що провокуються курінням.

Куріння сприяє розвитку
Артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця (стенокардія, інфаркт міокарда, порушення ритму серця, раптова смерть), мозкового інсульту (крововиливу в мозок). 30-40% всіх смертей від ішемічної хвороби серця пов'язані з курінням сигарет.
Захворювання судин кінцівок. При цих захворюваннях відбувається закупорка тромбами дрібних кровоносних судин, а їх спазм (різке звуження) під впливом нікотину, який при палінні потрапляє в кров, може призвести до виникнення гангрени (відмирання тканин). У таких випадках людині доводиться робити ампутацію.
Хронічного бронхіту та емфіземи легенів, які супроводжуються розвитком пневмосклерозу, появою задишки і розвитком серцевої недостатності. Ризик розвитку хронічних захворювань легенів у курців в 5-8 разів вище, ніж у некурящих.
Хронічного гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного коліту.
Порушення роботи залоз внутрішньої секреції (гіпофіза, щитовидної залози, надниркових залоз), що змінює обмін речовин і знижує адаптаційні можливості людини.
Зниження імунітету.
Зниження здатності до дітородіння у жінок; розвитку імпотенції та безпліддя у чоловіків.
Підвищення ризику виникнення патології вагітності, викиднів; збільшення числа випадків внутрішньоутробної загибелі плоду і синдрому раптової дитячої смерті; зниження маси тіла новонароджених, відставання дітей у фізичному і розумовому розвитку.
Курінням викликані 30% випадків смерті від онкологічних захворювань, таких, як рак губи, гортані, бронхів, легенів, стравоходу, шлунка, підшлункової залози, кишечника, сечового міхура.
Половина курців респондентів (50,9%) мають в даний час бажання кинути палити.

Наші шляхи вирішення проблеми
Для вирішення цього питання у нашій школі організовано безліч гуртків для дозвілля школярів. Ми намагаємося розширити нашу діяльність. Старшокласники демонструють приклад для наслідування; відповідальні за культурно-масовий сектор ведуть освітню діяльність; спортивний сектор школи організовує спортивні  змагання. Дітям це подобається, і вони з задоволенням  беруть участь у різноманітних заходах.


ВИСНОВКИ

Можна зробити висновок, що проблема куріння - це проблема вольової поведінки. І роботи з попередження шкідливих звичок в освітньому середовищі може бути розширена за допомогою залучення ній волонтерів (добровольців), які мають стійкий мотив до здорового способу життя, розширені знання про мотиви поведінки інших людей і готових до розповсюдження інформації про формування стійких навичок ЗСЖ.


1 коментар: