суботу, 7 лютого 2015 р.

АЛКОГОЛЬ ЗАПОДІЮЄ БАГАТО ГОРЯ, ХОЧА ЙОГО ВЖИВАЮТЬ ЗАРАДИ РАДОСТІ

Поширення  серед школярів знань про шкідливість алкоголю, його вплив на організм дитини - мета проекту Бердянської  загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів № 2 м. Бердянська Запорізької області.

АЛКОГОЛЬ ЗАПОДІЮЄ БАГАТО ГОРЯ,
ХОЧА ЙОГО ВЖИВАЮТЬ ЗАРАДИ РАДОСТІ

Алкоголь зробив на планеті Земля стрімку кар'єру. На початку,  у всесвітній історії алкоголь часто згадується в історії освоювання Америки, коли індіанці вимагали у нових поселенців «вогненної води», яка викликала у них радість та піднесення. З цих пір нічого не змінилася…
Картина з роками істотно не змінюється, лише змінюються назви країн які стають лідерами  в неофіційній гонці за обсягами алкоголізації. На сьогоднішній день  в суспільстві майже не залишилося оазисів без зеленого змія.

Глинський Артур Володимирович,  учень 10-А класу,
член учнівської ради Бердянської  загальноосвітньої
школи  І-ІІІ ступенів № 2 м. Бердянська Запорізької області

Манойлова Тетяна Іванівна, керівник проекту,
координатор проекту, вчитель біології
Бердянської  загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів № 2
м. Бердянська Запорізької області

«Алкоголь заподіює багато горя, хоча його вживають заради радості».

Актуальність проблеми:  Людство в цілому все-таки усвідомило масштаби загроз алкоголю. Залишилося домогтися того, щоб ці доводи про його шкідливість дійшли і до конкретного індивідуума. Тоді, можливо, вдасться змінити масштаби поширення алкоголізму, і він почне здаватися. Для цього потрібно небагато. Грамотна і дохідлива, зрозуміла для всіх віків профілактика алкоголізму. Проблема полягає в тому, що вона являє собою комплекс заходів і для кожної вікової та статевої груп питущих потрібен свій підхід.
В багатьох випадках людина перший раз стикається з алкоголем в підлітковому віці, під час навчання в школі. Тому профілактичні заходи боротьби з зеленим змієм треба починати саме в школі.
Якщо на початку історії сучасної України тема боротьби з алкоголізмом  серед школярів не стояла на порядку денному, то на сьогоднішній день це один з пріоритетів боротьби за здоровий спосіб життя молоді України.
Але Україна не перша стикнулися з проблемою алкоголізму у підлітків, проведені мною дослідження теми алкоголізму серед школярів показали, що така проблема притаманна багатьом країнам світу. З метою боротьби з алкоголізмом серед школярів закордоном відкриваються шкільні товариства тверезості або гуртки дітей-непитущих. Діти та юнаки, вступаючи в гурток, дають обіцянку не пити спиртних напоїв (у Німеччині вступають дають ще обіцянку не палити, не грати на гроші і не лаятися). Члени таких гуртків збираються разом для здорового проведення часу, влаштовують кілька разів на рік свої свята, на які, крім дітей, запрошуються їх батьки, вчителі та ін. На святах цих діти співають, читають, грають на музичних інструментах. Змістом читання і співу звичайно бувають уривки, дитячі вірші, дитячі пісні та гімни, присвячені тверезості. Крім свят тверезості, дитячими гуртками влаштовуються різні вечори, присвячені читанню і різним освітнім розвагам, а також - освітні прогулянки.
Особливо поширені дитячі гуртки тверезості в Англії: там в даний час складається вже більше 30 тисяч таких товариств, які налічують у складі своїх членів до 4 мільйонів дітей. Широко поширюються дитячі гуртки в останні роки у Франції, Швейцарії, Німеччини, Голландії, Бельгії.
Мета проекту: поширення  серед школярів знань про шкідливість алкоголю, його вплив на організм дитини,  причини та наслідки  захворювання на алкоголізм; формування в учнів свідомого ціннісного ставлення до власного здоров’я; профілактика шкідливих звичок серед учнів школи; пропаганда здорового способу життя.
Завдання проекту:
-         створення здоров’язберігаючого середовища в школі;
-         залучення школярів до активного розповсюдження ідей здорового способу життя серед однолітків ;
-         створення «шкільної скарбнички» матеріалів спрямованих проти вживання алкоголю (ролики соціальної реклами, презентацій позакласних заходів);
-         розробити комплекс заходів з профілактики алкоголізму серед підлітків;
-         провести шкільну учнівську конференцію на тему: «Нове покоління обирає здоров’я».
Учасники проекту:  учні 10-их класів школи, вчитель біології, соціальний педагог, лікар.
Етапи проекту:
I етап (вересень 2014 року)
-         проведення попереднього анкетування серед учасників проекту;
-         розробка проекту;
-         визначення очікуваних результатів.
II етап – реалізація проекту (жовтень - листопад 2014 року)
-         запрошення медичних працівників для проведення бесід з метою профілактики підліткового алкоголізму;
-         організація тематичних класних годин з переглядом фільмів, спрямованих на профілактику підліткового алкоголізму;
-         створення учнівських агітбригад, відвідування ними класних годин та батьківських зборів;
-         організація акції «Молодь проти пива»;
-         створення «Гуртку тверезості» та проведення ним мистецького тематичного вечора із запрошенням на нього батьків і вчителів.
III етап – підсумковий  (грудень 2014 року)
-         проведення підсумкового анкетування серед учасників проекту;
-         проведення шкільної учнівської конференції на тему: «Нове покоління обирає здоров’я»
Висновки: У своїй роботі ми підтвердили, працездатність нашої гіпотези:  "Краща методика боротьби з алкоголізмом – це профілактика".
Послідовне, поетапне та комплексне виконання заходів, спрямованих на вирішення виділених "ключових" проблем, зробить роботу з профілактики алкоголізму серед дітей і підлітків дієвою  і дозволить подолати негативні тенденції в розвитку дитячо-підліткового алкоголізму в Україні.


1 коментар: