четвер, 5 лютого 2015 р.

Здоровий спосіб життя – вибір сучасної учнівської молоді

Виховання в учнівської молоді здорового способу життя засобами туризму і краєзнавства в Полтавському навчально-виховному комплексі Гуляйпільського району  Запорізької області.

Ковальова Анастасія,
 7 клас, голова учнівського самоврядування;
Лисенко Олександр Михайлович,
 координатор, вчитель фізичної культури
Полтавський навчально- виховний комплекс
 Гуляйпільський  район, Запорізька область

Тема: «Здоровий спосіб життя – вибір сучасної учнівської молоді».
                                                          Головні медикаменти – це свіже
повітря, холодна вода, пила і сокира.

Мета: Виховання в учнівської молоді здорового способу життя засобами туризму і краєзнавства;
Завдання: 1). Дбайливе ставлення до природної та культурної спадщини рідного краю та духовних надбань всіх націй української держави, розвитку туристських навичок, фізичних та інших здібностей, пов’язаних із здоровим способом життя та відпочинку;
2). Забезпечення оволодіння працівниками шкільних та позашкільних закладів освіти  методикою туристсько-краєзнавчої діяльності з учнівською молоддю та впровадження її в навчально-виховний процес запровадження різноманітних форм туристсько-краєзнавчої діяльності: зльотів, пошукових експедицій, конкурсів, туристсько-краєзнавчих таборів, змагань, конференцій, походів, екскурсій тощо;
3). Оволодіння учнями базовими знаннями з туристсько-спортивної підготовки, вміннями і навичками пішохідного туризму; підготовка до участі у туристсько-спортивних походах та змаганнях з техніки пішохідного туризму.
 Усім відомо, що здоров я  – найголовніше багатство людини, адже лише здорова людина може почуватися веселою, щасливою, повною сил та енергії. Для людини дуже важливо мати міцне здоров я. Тільки здорова людина може повноцінно працювати і повноцінно відпочивати, здобути освіту, опанувати цікаву професію, принести користь державі, із задоволенням та на повну силу працювати в обраній галузі. Усі повинні знати, що таке здоровий спосіб життя, які його складові. Саме тому правила здорового способу життя вивчають на уроках, на позакласних та шкільних заходах, обговорюють на батьківських зборах.
Одним із основних способів впровадження здорового способу життя серед учнівської молоді є заняття туризмом.
    Туризм – одне із важливих соціально-економічних явищ сучасності, що підкорене дії об’єктивних законів розвитку суспільства. Це вид активного відпочинку, що відображає характерну рису сучасності, коли перевага віддається розвитку динамічного відпочинку, в процесі якого відновлюється відновлення працездатності поєднується з пізнавальною діяльністю.  
 У нашій школі  вже другий рік поспіль працює гурток пішохідного туризму.  Зміст роботи гуртка спрямований  на оволодіння знаннями про правила проведення туристських походів, вміння орієнтуватися на місцевості за допомогою компаса, користуватися картографічними матеріалами, надавати долікарняну допомогу, проводити дослідницьку та пошукову роботу. За час роботи гуртка ми прийняли участь у обласних змаганнях з техніки пішохідного туризму, стали учасниками походу першого ступеня складності. На шляху слідування ми відвідали багато цікавих місць, пам’ятники воїнам – визволителям під час Вітчизняної війни, пам’ятник жертвам Холокосту. Під час походу нам стали в нагоді вміння долати природні перешкоди, в’язати туристські вузли, вміння розводити багаття, встановлювати намети.
 Висновки:
-  спрямування здоровязберігаючих технологій на особистість дитини, на розкриття її здібностей, на задоволення її потреб у самовизначенні,  на орієнтацію підростаючого покоління на здоровий спосіб життя;
удосконалення змісту туристсько-краєзнавчих заходів за рахунок різнорівневих і різнопрофільних програм і проектів;
– використання активних форм навчання та ділового спілкування учасників туристсько-краєзнавчих заходів, зльотів, пошукових експедицій, конкурсів, змагань, конференцій, походів, екскурсій.



Немає коментарів:

Дописати коментар