четвер, 5 лютого 2015 р.

Ціннісне ставлення до здоров'я – запорука життєвого успіху

Впроваджувати в навчальний процес здоров’язберігаючі технології для досягнення позитивних змін у стані здоров’я школярів мета проекту СЗШ І-ІІІ ступенів с.Бабин Кельменецького району Чернівецької області.

Яна Григоришина,
голова Ради Старшокласників,
учениця 11 класу,
А.А. Андрущак,
координатор, заступник директора
з виховної роботи СЗШ І-ІІІ ступенів
 с.Бабин Кельменецького району

«Ціннісне ставлення до здоров'я – запорука життєвого успіху»

Мета проекту: Формувати здоров’я дітей, повноцінний розвиток їхнього організму, створювати умови розвиваючого предметного рухового середовища, впроваджувати в навчальний процес здоров’язберігаючі технології для досягнення позитивних змін у стані здоров’я школярів; сприяти активній пропаганді здорового способу життя; запобіганню та профілактиці тютюнопаління, наркоманії, вживання алкогольних напоїв; вести пропаганду щодо проблеми ВІЛ/СНІДу серед молоді; навчити учнів шанувати та берегти своє здоров’я; допомагати в організації спортивних змагань серед учнів школи з різних видів спорту; співпрацювати в спортивній діяльності з іншими школами району; залучити до проекту якомога більше школярів; розкривати нові таланти серед учнівської молоді та сприяти їх нормальному розвитку.
Завдання проекту:
-    Вивчення стану здоров’я школярів;
-    Створення умов для зміцнення морального та фізичного здоров’я учнів;
-    Освоєння педагогами нових методів діяльності в процесі навчання, використання на уроках методів і прийомів, що зберігають здоров’я;
-    Організація повноцінного збалансованого харчування учнів з урахуванням особливостей стану їхнього здоров’я;
-    Залучення системи гурткової, позакласної і позашкільної роботи до формування здорового способу життя учнів.
Очікувані результати:
●  Підвищення функціональних можливостей організму школяра;
●  Ріст рівня фізичного розвитку учня;
●  Підвищення пріоритету здорового способу життя;
● Підвищення професійної компетенції і зацікавленості педагогів у збереженні і зміцненні здоров'я школярів;
●  Підтримка батьками діяльності школи з виховання та навчання здорових дітей.
У ході здоров'язберігаючого навчального процесу формується і розвивається особистість:
► із стійкою мотивацією на здоровий спосіб життя;
► соціально адаптована та духовно багата;
► озброєна чіткими знаннями про правила здорового харчування;
► здатна стежити за своїм здоров'ям та самопочуттям.
Обґрунтування:
Здорова дитина – запорука здорової нації. Усі ми хочемо бачити дитину розумною, сильною, здоровою. Але на жаль, статистика стану здоров’я школярів сьогодні досить не втішна. За даними МОЗ України, 90% усіх підлітків мають відхилення в загальномустані здоров’я, з них 20 % мають по два та більше захворювань. Проблема здоров’я дітейнині стоїть  настільки гостро, що ми повинні поставити запитання: що для нас важливіше – фізичне здоров’я дітейчи освіченість? Навчальні навантаження зараз нелегкі. Діти засвоюють великий обсяг інформації. За різними джерелами, тільки 5 – 10% випускників шкіл закінчують школу здоровими.
Головними вадами ХХІ століття стає накопичення негативних емоцій без фізичного розвантаження, переїдання і гіподинамія. 
Педагогічний колектив занепокоєний стрімким погіршенням стану фізичного та розумового  розвитку дітей, недостатньою культурою здоров’я молодого покоління, бо здоров’я – це не тільки відсутність захворювань або фізичних дефектів, але  й повне фізичне, духовне і соціальне благополуччя.
Саме це привело колектив СЗШ І-ІІІ ступенів с. Бабин до переосмислення своєї діяльності, необхідності розробки програми подальшого розвитку і було вирішено створити колективний довгостроковий проект виховання - «Ціннісне ставлення до здоров'я – запорука життєвого успіху».
Шляхи реалізації проекту:
Проведено моніторинг стану здоров’я школярів. Було обстежено 155 учнів, що становить 100 % від загальної кількості. Виявлено, що лише 26(17%) з них є відносно здоровими і мають основну групу для занять з фізкультури. У всіх інших школярів наявні відхилення в здоров’ї: 122 учнів (79%) мають підготовчу групу для занять з фізкультури, і 7 учнів (4%) – спеціальну.
48% школярів перебувають на обліку в сільській лікарській амбулаторії. Левова частка захворювань дітей припадає на захворювання шлунково-кишкового тракту - 20%. На другому місці захворювання щитовидної залози – 7%, на третьому – серцево-судинні захворювання – 6%. Мають проблеми із захворюванням нирок – 5% учнів школи. Страждають на ожиріння та мають проблеми з органами дихання – по 4%.  У дітей віком 6-10 років наявні порушення мовлення. Моніторинг стану здоров’я дітей показав, що здоров’я дітей погіршується у віці 6 років (1 кл.), далі спостерігається відносна стабільність. Наступний спад у віці 10-11 р. (5 кл.) та у віці 13-14 р. (8 кл.). Це пов’язано із великим психологічним та фізичним навантаженням при вступі дітей у школу, в період адаптації до навчання у середній ланці та в період статевого дозрівання.
Створено шкільний волонтерський загін та агітбригаду “Дзвін”.    Члени агітбригади, учні 9-11 класів беруть активну участь у житті шкільної родини. Вони мають добрі результати своїх виступів: ІІІ місце у районному фестивалі-конкурсі  «Ми за здоровий спосіб життя», «Крок до мети» у районному етапі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я».
Велике значення для профілактики тютюнопаління, вживання алкогольних напоїв та наркотичних засобів, пропаганди здорового способу життя мають зустрічі з головним спеціалістом у справах дітей Кельменецької райдержадміністрації Бурлакою В.С., представником центру соціальних служб для сім'ї і дітей та молоді Попович Л.В., дитячим гінекологом Кабанець Т.І. та наркологом  Савченко Л.Ф.
До міжнародного Дня боротьби зі СНІДом у школі проводиться тиждень антиалкогольної, антитютюнової незалежності.Під час цього тижня проводяться зустрічі з лікарями, виступи агітбригади, виставки-конкурси плакатів, малюнків, виготовлених учнями школи.
  Традиційним стало проведення в школі осінньої шкільної спартакіади, прийняття першокласників в шкільну спортивну сім’ю.
Цікаво проходять в школі дні здоров’я, під час яких проводяться спортивні ігри, змагання, розваги, колективний вихід дітей на природу, екскурсії, пізнавальні експедиції.
Всі учні школи вранці поспішають на зарядку, яку проводить комісія з питань Спорту та здорового способу життя.
За сприяння районної влади та управління освіти Кельменецької районної державної адміністрації учням Бабинської ЗОШ подарували омріяний басейн.Під умілим керівництвом вчителя фізичної культури Голомашевича Е.В. влітку школярі вивчають правила поведінки на воді, навчаються плавати, вдосконалюють техніку, отже, проводять вільний час з користю для свого здоров’я.
Налагоджено співпрацю школи зі спортивними товариствами району. Ця співпраця дала вагомі результати.  Учні Способ Василь та Оганесян Альберт ввійшли в збірну району по футболу і брали участь у Всеукраїнських змаганнях. Шкільна волейбольна команда хлопців зайняла І місце серед середніх шкіл району. Великі очікування покладаємо на шкільну команду дівчат з волейболу.Велику допомогу у роботі шкільного самоврядування по розвитку фізкультури та спорту, пропаганди здорового способу життя надають батьки, органи місцевого самоврядування.
     Сільський голова та члени виконкому сільської ради є у школі частими гостями, стають спонсорами різних загальношкільних заходів, допомагають у організації змагань між сільськими та шкільними спортивними командами.
     Члени комісії з питань спорту та здорового способу життя постійно проводять спортивні ігри, конкурси, розваги з учнями молодших класів і цим самим заохочують їх до загартовування свого організму, дисципліни, самоорганізації.
Стало традиційним проведення шкільного фестивалю «Нащадки козацької слави» у день Покрови пресвятої Богородиці, 14 жовтня.Органи шкільного самоврядування разом з учителями та батьками організовують козацькі забави. Це свято проходить на природі і бере в ньому участь вся шкільна родина. Обов'язковим правилом є приготування козацької каші, проведення змагань, конкурсів, визначення кращих козаків школи.
До Дня Збройних Сил України у школі проводяться різні свята: «Нумо, тату» - для учнів молодших класів та їх батьків, «Дужий, сильний, спритний» - для учнів 5-8 класів та вечір відпочинку «Легінь року» - для старшокласників.
    Учні школи плідно працюють над втіленням проекту в життя. Плануючи свою роботу, намагаються залучати якомога більше учнів; запрошувати до співпраці учнів інших шкіл; ділитися досвідом; проводити дружні зустрічі з однолітками та організовувати консультації зі спеціалістами району різних галузей.
   На наступному етапі ми будемо й далі активно працювати над виконанням проекту. Плануємо організовувати зустрічі з представниками районного управління  охорони здоров’я, спорту та туризму, громадських організацій, благодійними фондами в напрямі просвітницької роботи з питань здорового способу життя, профілактики наркотичної, алкогольної залежності, тютюнопаління, СНІДу .
Прагнемо, щоб кожен учень школи був задіяний у виконанні завдань проекту. Намагаємося максимально залучати батьківську громаду до участі в проекті.



Немає коментарів:

Дописати коментар