середу, 4 лютого 2015 р.

Здоровий спосіб життя – вибір сучасної учнівської молоді

          Сформувати в учнів  розумне ставлення до свого здоров’я, допомогти їм подолати шкідливі звички – одне із найважливіших завдань учнівського самоврядування Мамаївського ЗНЗ І-ІІІ ст. №2 Кіцманського району Чернівецької області.
                                                                                                      Липка Оксана,
голова учнівського самоврядування,
учениця 10 класу,
Пелепецька Світлана Денисівна,
координатор, заступник директора з виховної роботи 
  Мамаївського ЗНЗ І-ІІІ ступенів №2
Кіцманського району
Чернівецької області

Здоровий спосіб життя – вибір сучасної учнівської молоді

          Завжди вважалося, що спільним благом суспільства є турбота про людину, уміння любити ближнього, а головною цінністю життя та здоров’я людини.
          Школа це місце, учні проводять значну частину часу. Тому навчальний заклад має великі можливості у здійсненні ряду заходів із питань збереження здоров’я дітей.
          Сформувати в учнів  розумне ставлення до свого здоров’я, допомогти їм подолати шкідливі звички – одне із найважливіших завдань учнівського самоврядування Мамаївського ЗНЗ І-ІІІ ст. №2. Необхідно, щоб здоровий спосіб життя став не тільки свідомою потребою кожного школяра, а й мірилом його освіченості, загальної культури. Як цього досягти? Як зробити так, щоб усі учні дотримувалися здорового способу життя?
          Для цього при учнівському самоврядуванні є дієвим проект «Здоровий спосіб життя – вибір учнівської молоді». Цей проект проводиться з метою залучення учнів до здорового способу життя через самостійне  усвідомлення значимості здоров’я в житті кожної людини, запобіганню та профілактиці тютюнопалінню.
          Основні завдання проекту: збагатити знання учнів щодо негативного впливу тютюнопаління на здоров’я людини; формувати у них позитивну мотивацію на пріоритет здорового способу життя та подолання шкідливих звичок.     
          Очікувані результати проекту: систематизація знань щодо проблеми куріння, негативного впливу цієї шкідливої звички на організм людини, стійка мотивація на здоровий спосіб життя та власна установка на негативне ставлення до такої шкідливої звички як куріння; залучення якомога більшої кількості учнів до роботи з пропаганди здорового способу життя, допомога в організації спортивних змагань серед учнів школи з різних видів спорту.
          На початковому етапі реалізації нашого проекту ми з’ясовували наскільки гострою є проблема тютюнопаління серед учнів нашої школи. Як представлене паління на телебаченні та у рекламі? Звідки школярі дізнаються про куріння?  І стверджуємо, що в більшості фільмів та серіалів на наших екранах представлені персонажі, які курять; поширеною є реклама цигарок, але антитютюнова   пропаганда у ЗМІ при цьому незначна. Діти, спостерігаючи за тим, як курять їхні батьки, родичі, друзі, незнайомі люди на вулицях та персонажі улюблених фільмів, сприймають паління як розвагу та ознаку «дорослості». А тому будь-які переконування у шкідливості цієї звички не мають певної сили в порівнянні із реальністю, яка оточує їх.
          Головним завданням нашого проекту на основному етапі його реалізації стало створення умов для самореалізації особистості, орієнтованої на ідеал здоров’я та вміння учнів цінувати та берегти своє здоров’я.
          За період реалізації проекту проводилась наглядна агітація серед учнів нашого закладу проти шкідливих звичок за допомогою стінгазет «Ударимо гумором по сигаретах», «Шкідливість тютюнопаління», антиреклами на стендах «Що треба робити підлітку, аби не закурити», бесіди з учнями: «Міфи про куріння і реальність», «Як паління впливає на організм людини?», «Світова спільнота проти паління». Учасниками проекту створений відеоролик «Пам’ятка про небезпеку, пов’язану з тютюнопалінням»,  випущено і розповсюджено 55 буклетів «Хочеш жити – кидай курити».
          Комісія культури та дозвілля, спорту та здорового способу життя РУС нашого закладу тісно співпрацює з практичним психологом та вчителями фізкультури для залучення до шкільного спортивного дозвілля більшої кількості учнів. Психологічною службою проводились тренінги: «Заради життя без куріння» (9-11-і класи), «Упевненого поводження» (7-8-і класи), «Що таке «Ні» і як його говорять?» (9-11-і класи). Дослідження показали, що наші учні обізнані, що 1-2 цигарки – це шкідливо і викликає залежність. 75 % школярів усвідомлені, що здоров’я залежить  від них самих, від батьків – 20%, від інших факторів – 5% учнів.
          Цікаво пройшла учнівська конференція для учнів 7-11-х класів «Куріння – соціальна проблема сьогодення», на якій  було вирішено ряд завдань для подальшого пропагування здорового способу життя серед дітей та учнівської молоді.
          Про популярність спорту в нашій школі свідчить розмаїття шкільних гуртків: баскетбольний, волейбольний,  спортивні танці, та спортивних секцій: карате, панкратіон, фігурне катання. Традиційними  стали спортивні змагання, фізкультурні свята, Дні здоров’я, рухливі перерви для 1-6-х класів, флешмоб «За здоровий спосіб життя!» з учнями 7-11-х класів.
           Протистоянню шкідливим звичкам ми пропагуємо здоровий спосіб життя, заохочуємо учнів та батьків до різноманітних видів здоров’язберігаючої діяльності. Адже заняття спортом не тільки гартує тіло, а й душу, дисциплінує особистість,  вчить працювати в команді, підтримувати один одного. Прикладом цьому може служити створена у листопаді 2007 року дівоча баскетбольна команда «КОБРИ». На сьогодні це вже третє покоління гравців, які продовжуть переможні традиції попередників і досягають нових перемог. Все це результат багаторічної кропіткої  праці,  де всі учасники процесу (учень – учитель – батьки) ідуть до єдиної мети – формування особистості через взаєморозуміння, взаємодопомогу, згуртованість у команді. Саме принципи колективізму дали можливість їм вийти на високий фізичний та техніко-тактичний рівень гри. Є багато перемог на Всеукраїнській Юнацькій Баскетбольній Лізі Чемпіонату України та Всеукраїнських турнірах. Щоб висвітити роботу баскетбольної команди, було створено сайт www.cobry.ucoz.ru, на якому щомісячно викладаються  матеріали про досягнення гравців, про участь у обласних та Всеукраїнських турнірах. Спостерігаючи за впевненими перемогами дівочої збірної, хлопці беруть активну участь у змаганнях з баскетболу та волейболу на обласних та районних рівнях, завойовуючи призові місця. У своїй роботі завжди користуються принципом:  « Рух – життя, допоки людина рухається, доти вона живе…» та пропагують здоровий спосіб життя
          Отримані знання, уміння і навички здорового способу життя допоможуть всім учням у подальшому самостійному житті вирішувати проблеми самозбереження здоров’я. Здоровий спосіб життя сьогодні – це вимога часу. Бути здоровим – це актуально, модно і престижно. Кожен мусить досягти своїх вершин у житті. А це не завжди легко і просто, тому що цьому передує   титанічна праця над собою. Отже, треба мати силу і міцну волю, а це доступно лише тому, хто здоровий фізично та духовно, адже недарма кажуть, що в здоровому тілі – здоровий дух. Над питанням формування засад здорового способу життя і надалі будуть працювати учасники нашого проекту. Його діяльність – постійний творчий пошук у формуванні свідомої мотивації молодого покоління до потреб здорового способу життя.

1 коментар:

  1. Згідна з вами, що здоров’я - найбільша людська цінність, яку на жаль багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу. Тема шкідливості куріння дуже актуальна в наш час. Ви молодці, що займаєтесь такою справою. Мені сподобалося те, що ви проводите такі цікаві заходи, і що ви за здоровий спосіб життя!
    Ольга, студентка 1 курсу Інституту біології, хімії та біоресурсів.

    ВідповістиВидалити