четвер, 5 лютого 2015 р.

ЗДОРОВА МОЛОДЬ - МАЙБУТНЄ НАЦІЇ

Обмін досвідом з боротьби проти негативних звичок - мета проекту  Запорізької Загальноосвітньої школи №65.

                                                                                                                     Бережний  Олександр,
заступник голови самоврядування школи
учень 9 А класу

С.О.Розсохач,
координатор, учитель географії
Запорізької Загальноосвітньої школи №65
м.Запоріжжя


ЗДОРОВА МОЛОДЬ - МАЙБУТНЄ НАЦІЇ
Мета проекту: обмін досвідом з боротьби протии негативних звичок.
Завдання проекту:
o      популяризація серед молоді здорового способу життя;
o      запобігання виникнення алкоголізму та курінню серед дітей.
Етапи реалізації:
o      проведення декількох заходів у початковій школі;
o       розповсюдження статистичних даних згідно проблем вживання алкоголю і паління; співпраці з вчителем основ здоров’я і збирання досвіду інших вчителів щодо цієї проблеми.
Останнім часом здоровий спосіб життя набирає популярність. Це позитивна тенденція яку ми вважаємо потрібно поширювати і заохочувати. Першочерговим завданням, на нашу думку, потрібно ставити мету організувати активне дозвілля школярів.
Ми вважаємо, що треба змалечку, з перших потрібно прищеплювати любов до спорту, активного способу життя. Потрібно дбати про молодь тому, що вони майбутні нашої нації.
Куріння і алкоголь вбиває здоров'я, негативно позначається на здоров'ї як самої людини, так і на її майбутніх дітей,майбутнє покоління. Особливо піддається великому негативному впливу молоді, у якої ще не зміцнілій організм. Величезному негативному впливу піддається ще не сформована імунна система. Порушується нервова і серцево-судинна система. Дитина стає дуже нервовою, дратівливою. Звикаючи до алкоголю чи до паління, підліток стає менш стійким до інших згубних звичок, менше шансів що зможе відмовитися від чогось ще шкідливого.
   Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) виклав результати дослідження «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотиків» (ESPAD). Дослідження підтверджує легку доступність сигарет, алкоголю і наркотиків для учнівської молоді України, і це прикро. Хоча є свідчення про певне зниження рівня зловживання цими речовинами серед молоді по останні роки і це приємно.
Статистика показує що серед молоді:
§                  87% - вживання алкоголю
§                  15% вживали наркотики
§                  Досвід куріння мали 74% хлопців і 61% дівчат.
§                  Кожен шостий хлопець і кожна чотирнадцята дівчина за останні 30 днів викурювали більше шести цигарок на день.
§                  Вперше спробували куріння у віці до 13 років - 36% учнівської молоді (47% юнаків і 27% дівчат).
§                  15% юнаків і 8% дівчат почали курити щоденно ще до досягнення 15 років.
Проте, за заявою соціологів, наведені дані свідчать про певну позитивну динаміку: серед 15-16-річних підлітків з 1995 р по 2014 зменшилася частка тих, хто курив протягом останніх 30 днів, серед юнаків з 51% до 32%, і меншою мірою серед дівчат з 28% до 23%. Аналогічна тенденція спостерігається і серед тих, хто почав курити у віці 13 років або раніше: з 2003р. по 2014р. частка таких серед юнаків зменшилася з 15% до 9%, а серед дівчат з 5% до 4%. Крім того, відбувається поступове зменшення вживання алкогольних напоїв серед учнівської молоді 15-16 років. Протягом останніх років алкогольні напої вживали 78% підлітків (проти 84% у 2007р.)
Першу сигарету або пляшку підлітки вживають або з інтересу, або через бажання здаватися дорослими, та безпосередньо через відсутність знань про шкоду цих продуктів. Після першого разу виникає бажання ще раз, потім ще раз і так розвивається звичка, яка вбиває організм. Ми вважаємо що найбільш продуктивно - це боротися проти «ефекту першого разу». Розповідати на класних годинах в ігровій формі про шкоду згубних звичок, їх наслідків. Саме якщо ми будемо попереджати вживання шкідливих речовин - тоді буде здорова молодь. А здорова молодь - це майбутнє нації, майбутні вчені, вчителі і взагалі просто хороші люди, які здорові і щасливі ...
У нашій школі організовані безліч гуртків для заняття дозвілля школярів. Ми намагаємося розширити нашу діяльність. Посилити вплив старшокласників як прикладів для наслідування. Вони демонструють приклад для наслідування, культурно масові сектора ведуть освітню діяльність, спортивний сектор школи організовує спорт змагання. Дітям це подобається і вони з задоволенням  беруть у участь у різноманітних заходах з цього приводу.
Показники: діти активно приймають участь у різноманітних змаганнях;  знають про негативний вплив куріння, алкоголю і наркотиків.
Висновки і перспективи: наша система діє і дає гарні результати;  діти стали відповідальніше ставитися до свого здоров’я. Ми плануємо розповсюджувати наш досвід,  ділитися своїми ідеями у Інтернеті.


1 коментар: