понеділок, 2 лютого 2015 р.

Здоров’я дитини – багатство України!

   Робота педагогічного колективу та учнівського самоврядування Карапчівського ліцею Чернівецької області спрямована на формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя. 

Бостан Одоріка,
заступник голови шкільної учнівської ради,
учениця 9 класу;
Аліна Георгіївна Левчук,
координатор, педагог-організатор
Карапчівського ліцею
ім. М. Емінеску
Глибоцького районну
Чернівецької області
          ТЕМА ПРОЕКТУ
«Здоров’я дитини – багатство України!»

Мета проекту: cприяння активній пропаганді здорового способу життя, залучення учнів  до активних занять фізичною культурою та спортом, туризмом, формування навичок здорового способу життя, підвищення відповідальності за власне здоров’я, залучення до проекту якомога більше учнів.
         Завдання проекту:
• формування в учнів мотивації до дбайливого ставлення до власного життя і здоров'я,
• формування в учнів сталої мотиваційної установки на здоровий спосіб життя як провідної умови збереження і зміцнення здоров'я,
• ознайомлення учнів з основними принципами, шляхами й методами збереження життя і зміцнення усіх складових здоров'я,
• навчання учнів методам самооцінки і контролю стану і рівня здоров'я протягом усіх років навчання,
• розвиток життєвих навичок учнів, спрямованих на заохочення вести здоровий спосіб життя.
           Тип проекту: довгостроковий, колективний.

Етапи проекту
I етап – розробка проекту, планування роботи, визначення очікуваних результатів,
II етап – реалізація проекту,
III етап – підсумковий.
Учасники реалізації проекту:
Комісія спорту та здорового способу життя:
-організовує серед дітей просвітницьку роботу, щодо небезпеки формування залежності від комп´ютерних ігор,
- закликає учнів ліцею та їх батьків займатися спортом,
- запрошує всіх бажаючих до шкільних спортивних гуртків,
- сприяє співпраці з районним управлінням охорони здоровя та спорту в напрямі просвітницької роботи з питань здорового способу життя.
Комісія преси та інформації:
- висвітлює результати роботи у шкільній пресі, на шкільному сайті, на шкільних лінійках, зборах.
Комісія культури та дозвілля:
- проводить різноманітні зустрічі як ділового, так і розважального характеру,
- працює над залученням до шкільного спортивного та туристичного дозвілля більшої кількості учнів.
Комісія екології та краєзнавства
- сприяє  в організації різних туристичних походів та екскурсій,
- запрошує всіх бажаючих до шкільних туристичних гуртків,
Голова та заступник учнівської ради:
- допомагають в організації загальношкільних заходів;
- організовують спортивні свята, ігри, конкурси у класах, між класами ліцею, між школами.
Робота педагогічного колективу та учнівського самоврядування Карапчівського ліцею спрямована на формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя. Це відбувається як на уроках, так і в позакласній роботі.
Традиційним стало проведення шкільних Малих олімпійських ігор, змагань „Веселі старти” (молодші класи), шкільної спартакіади учнів 5-11 класів та „Старти надій” (середні класи). Учні Карапчівського ліцею перемогли в обласному етапі „Старти надій” і отримали можливість поїхати в Артек. У школі діють секції з футболу, волейболу, легкої атлетики, гурток спортивних, естрадних та народних танців, до яких залучені майже всі учні ліцею. Наші учні - активні учасники та призерами щорічних шкільних, районних та обласних  змагань Нащадки козацької слави, також є переможцями різних рівнів змагань з волейболу, футболу, легкої атлетики та кросу.
         Впродовж багатьох років учні мають змогу мандрувати захоплюючими маршрутами шкільної туристсько-краєзнавчої експедиції, зміцнюючи своє фізичне здоров’я та збагачуючись духовно. Учні мандрують як стежками рідного краю так і за кордоном. Безперечно, головною напрямом та водночас найбільш популярними серед учнів були й залишаються походи в гори. Походи в Карпати  відрізняються за рівнем складності, тривалістю та маршрутом. Кількаденні походи в Карпати передбачають багатокілометрові денні переходи, ночівлю в наметах, приготування їжі на вогнищі. Але водночас це єдина можливість на власні очі побачити первозданну красу та могутність Карпатських гір, помилуватись неймовірної краси пейзажами, де вкрай рідко ступає людина.
Якщо тіло прагне активного руху, а душа – видовищ, то компроміс знайти легко – це був і буде велосипед. Уже чотири роки поспіль  члени  гуртка «Велосипедний туризм» беруть  участь у транскордонному проекті між Глибоцьким центром туризму та Клубом дітей і учнів м. Редеуць (Румунія). Цього року  учні Карапчівського ліцею ім. М. Емінеску разом зі своїми вчителями пройшли на велосипедах дистанцію понад 400 км протягом семи днів. Почали похід у Карапчеві і дійшли  до Марамуреша. Повертаючись  додому,  відвідали  м. Солотвино, Географічний центр Європи та    м. Рахів. Наші учні є неодноразовими чемпіонами України з велосипедного туризму.
         В школі читаються курси „Основи здоров’я” та „Основи медичних знань”. Використовуючи сучасні форми роботи, педагоги навчають, а учні навчаються надавати першу допомогу, розвивається бажання зберегти і зміцнити власне здоров’я, здобути  практичні навички санітарії та гігієни. Ми зовсім по-іншому стали сприймати себе і оточуючих. Ціннішого за життя і здоровя людини немає нічого.

2 коментарі:

  1. Транскордонний проект - це дуже цікаво. Дайте, будь ласка, більше інформації: тема, цілі, що саме вже реалізовано?

    ВідповістиВидалити
  2. Добрий день.
    На запрошення Клубу дітей і учнів м.Редеуць (Румунія) наші гуртківці у перший рік здійснили похід Південною Буковиною, де відвідали багато монастирів, які занесені у список Всемирної спадщини ЮНЕСКО . У 2012 році дійшли до Біказького каньйону, міст Пятра Нямц та Тиргу Н́ямц.Минулого року попрямували у Кимпулунг Молдовенеск , відвідали ще декілька монастирів Буковини та прекрасну соляну шахту у с. Качіка.Цього року шість учнів Карапчівського ліцею ім. М. Емінеску разом зі своїми вчителями Товарницьким Василем Георгійовичем, Товарницьким Іваном Георгійовичем та Бостаном Костянтином Ауреловичем пройшли на велосипедах дистанцію з-понад 400 км протягом семи днів. Почали похід у Карапчеві, потім через м. Редеуць , с. Сучевіца , с. Пожорита та с. Кирлібаба, дійшли до Марамуреша . У м. Борша відвідали найвищий водоспад Румунії – Кінський водоспад, Бирсанський монастир, «Веселий цвинтар» у Сепинці і найвищу дерев’яну споруду у Європі – монастир Сепинца-Пєрь.За сім днів гуртківці встигли ознайомитися з прекрасними місцевостями Румунії та України. За ці дні учні познайомилися з культурою, відвідали багато монастирів,учні міцнюючи своє фізичне здоров’я збагачуювались духовно.

    ВідповістиВидалити