понеділок, 9 лютого 2015 р.

Формування екології харчування як умова наукового світогляду учнів до свого здоров’я

Ознайомити учнів з основами здорового раціонального харчування з врахуванням  їх фізіологічних потреб - мета проекту Запорізької спеціалізованої школи №100 м. Запоріжжя

Школовий Кирило,
Зла Дар`я,
Менеджери Центру «Здоров’я та спорт»,
учні 11 класу,
О.В.Шевченко,
Координатор, учитель хімії та біології
Запорізької спеціалізованої школи №100
м. Запоріжжя

Формування екології харчування як умова
наукового світогляду учнів до свого здоров’я

Мета роботи –ознайомити учнів з основами здорового раціонального харчування з врахуванням  їх фізіологічних потреб.
Завдання роботи:
·        Сформувати науковий світогляд свого раціону
·        Проінформувати школярів про потенційні загрози, які приховані в продуктах харчування.
·        Сформувати практичні навички учнів орієнтуватися  у величезному асортименті продуктів в пошуках найбільш корисних і безпечних.

Ми – те, що ми їмо. Правильне харчування в житті людини відіграє ключову роль, і саме воно є запорукою довголіття, міцного здоров'я й гарного настрою.  Найпоширеніший спосіб подбати про свій організм – це харчуватися здоровою їжею і не переїдати. Китайське прислів’я про те, що треба вставати з-за столу трішки голодним, дієтологи вважають золотим правилом здорового харчування. Якщо ж без упину закидати в шлунок їжу аж до відчуття того, що нарешті ви наїлися, будьте певні, що ви з’їли забагато і ніякої користі від цього організму не буде, лише зайві кілограми.
 Їжа, яку ми вживаємо повинна бути збалансованою, тобто містити достатню кількість калорій, білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин, щоб забезпечувати наш організм енергією й необхідним матеріалом для будівництва й відновлення тканин і клітин. Якщо змолоду приділяти достатню увагу правильному харчуванню, то більшості захворювань можна уникнути. Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, що не  бажає бути здоровою, перебувати в гарному настрої й не збирається жити довго.
Якість і тривалість життя залежать від багатьох факторів, головні з яких – це, у першу чергу, правильне харчування, раціональний режим праці й відпочинку, фізичні навантаження.
Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.
Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.
Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби).
Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.
Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.
Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.З поміж усіх рекомендацій можна виділити 10 основних правил правильного харчування.
Десять правил здорового харчування:
1. Прийміть за правило, їсти більше овочів і фруктів. При цьому кількість овочів має бути більшою, ніж фруктів, так як фрукти містять велику кількість сахарози. Знижена кількість сахарози міститься в апельсинах, ананасах і грейпфрутах. Їх можна їсти в необмеженій кількості.
2. Відмовтеся від випічки, особливо свіжої, скоротіть кількість солодкого.
3. Візьміть за правило їсти вранці кашу і пийте до 2-х літрів води в день.
Найкраще для здорового харчування підійде мінеральна не газована вода. Вона поліпшить процеси травлення і дуже корисна для шкіри.
4. Виключіть зі свого раціону харчування алкоголь.
5. Їжте невеликими порціями, замінюйте одні продукти схожими, але менш шкідливими і калорійними. Наприклад:  вершки — натуральним йогуртом, цукор — медом, цукерки — сухофруктами і так далі.
6. Візьміть за правило ходити в магазин на ситий шлунок і читати на упаковках калорійність продуктів.
7. Урізноманітніть своє харчування, готуйте нові страви
8. Зрідка дозволяйте собі трохи солодкого і того, що принесе вам більше задоволення. Заохочуйте себе за завзятість і силу волі, інакше здоровий спосіб життя і здорове харчування зокрема, вам швидко набридне.
9. Не їжте після 18-19 годин, а вечерю зробіть легкою. Це найголовніше правило для здорового способу життя та підтримки оптимальної ваги.
10. Радійте життю і менше нервуйте. Слухайте приємну музику і спілкуйтеся з приємними вам людьми, робіть розслабляючий масаж і взагалі, любіть себе. Це теж дуже важлива складова здорового способу життя.
Окрім правильного харчування для максимального збереження здоров’я потрібно займатися спортом. На сьогоднішній день кожен розуміє, що заняття спортом - це запорука покращення здоров’я, а значить, і подовження життя. В нашому тисячолітті винайдено велике розмаїття видів спортивної діяльності, в якій особа може обрати для себе найбільш привабливий, той, що найкраще підходить до її темпераменту та способу життя. Деякі з них навіть обрали цей вид діяльності як професію. Для професійних спортсменів спорт — це не тільки професія, це їхнє життя, в якому вони присвячують весь свій час фізичній активності. Але необов’язково займатися професійним спортом. Достатньо приділяти 3-4 дні у тиждень по 1-2 годинні, для правильного обміну речовин та підтримки своєї  фізичної форми.
               Правильне харчування перед, після і під час тренування не менше важливий, ніж сам факт харчування і фізичних навантажень. Для кращого спалювання жирів, побудови м'язів та поліпшення обміну речовин під час тренування залежить від вашого харчування до, після і під час фізичних навантажень. Велика помилка більшості людей у тому, що вони не їдять перед та після тренування. Це є недопустимою помилкою, котра може завдати великої шкоди організму.
 До тренування. Якщо перед роботою ви плануєте вставати раніше, і робити невелику зарядку, прогулянку або пробіжку, частіше за все часу для того, щоб засвоїти повноцінний сніданок немає, але їсти треба обов’язково! Кожна людина має свою мету для ранкового заняття спортом: нормалізація цукру в крові у діабетиків, зниження ваги, проста прогулянка для підняття настрою або підтримання своєї фізичної форми. Але важливо пам'ятати, що без сніданку організм за 8-10 годин перерви після їжі, ви просто не зможете отримати бажаного результату від тренування. Якщо ви не вживали сніданок, ваш обмін речовин буде набагато гірший, ніж міг би бути, якби ви поснідали.
Сніданок може бути легким – фрукти, сухофрукти або склянка натурального йогурту не пізніше, ніж за 20 - 30 хвилин до тренування.

Для заняття спортом у другій половині дня, рекомендується пообідати приблизно за півтори-дві години до тренування. Цей прийом їжі може складатися з салату і бутерброду. Після більш серйозного обіду рекомендується почекати близько 3 годин, перш ніж зайнятися фізичними навантаженнями.
            Їжа перед заняттями спортом повинна включати складні вуглеводи такі як зерновий або житній хліб, різні види злаків, вермішель або картоплю у поєднанні з білком таким як: м'ясо, риба, молочні продукти, яйця і, звичайно ж, овочі. Складні ж вуглеводи забезпечують повільне стабільне надходження глюкози в кров, що підтримує довгу і продуктивну роботу м'язів і серця.
Під час тренування. Коли ви виконуєте фізичні навантаження рекомендується пити воду або несолодкий чай. Згідно останніх досліджень, достатня кількість води в організмі стимулює правильний обмін речовин. Тому під час тренування потрібно обов’язково пити воду.
Після тренування. Так само важливим є те, що ви їсте після фізичних навантажень. Метаболізм залишається підвищеним після тренування на протязі 1- 2 годинні, тому м'язи вимагають «пального».Після тренування в організмі відбувається анаболізм, це час для споживання білків і вуглеводів. Все, що буде з'їдене в цей період, піде на зростання м'язової маси.  Перше, що потрібно для організму – це амінокислоти. Ви повинні заповнити резерв найважливіших амінокислот, який ви використали під час тренування. А саме: м'ясо, птицю, рибу, яйця, кисломолочні продукти або соя. Друге, що потрібне організму – це невелика кількість складних вуглеводів, щоб заповнити дефіцит глікогену в печінці, а саме: хліб (грубого помелу) та крупи.
Здоров’я – основна складова усього життя й діяльності людини. Безпека харчових продуктів продовольчої сировини відносять до основних факторів, що визначають рівень здоров’я населення України и збереження його генофонду. Майбутнє України – це підростаюче покоління, здоров’я якого в більшості залежить від правильного харчування.



Немає коментарів:

Дописати коментар